Pagina's

maandag 19 april 2010

Zoeken naar Psychologische Tests - dl. 3 MMY, ETS en Google

Als je met behulp van de vorige 2 blogposts over psychologische tests nog niet gevonden hebt wat je zoekt; dan biedt deze laatste blogpost nog een paar goede aanknopingspunten;
  • Als je op zoek bent naar Engelstalige commerciele tests is de Tests Review Online en het daarbij horende Mental Measurements Yearbook een goede bron.
  • Als dat niet lukt, of je op zoek bent naar een niet-commerciele test is de ETS zeker de moeite waard
  • Sluitpost blijft het internet zelf, zoeken naar uitgeverswebsites of wetenschappers zelf blijft toch het makkelijkst met Google; vandaar nog wat extra zoektips.
Tests Review Online en het Mental Measurements Yearbook (MMY)
Sinds kort hebben we op de Pierson Revesz Bibliotheek weer een exemplaar van het Mental Measurements Yearbook (17e editie). MMY is te vergelijken met de COTAN en de bijbehorende testdatabase en bevat evaluaties van Engelstalige commerciele tests. In tegenstelling tot de COTAN is de MMY ook gratis doorzoekbaar via Test Reviews Online, maar je betaalt dan wel om de losse testevaluaties online in te inzien*. Als je bereid bent om een wandeling naar de bibliotheek te maken kan je dezelfde evaluatie uit de 17e editie van het MMY op ouderwets papier inzien**.

Het Mental Measurements Yearbook bevat testevaluaties van tests die nieuw zijn of significante veranderingen hebben ondergaan sinds de laatste editie van het MMY (2005). Je kan dit naslagwerk op een aantal manieren doorzoeken;
  • Titel (bijv. Beck Depression Inventory-II)
  • Acronym (bijv. BDI-II)
  • Meetpretentie ofterwel 'Score' (bijv. depression)
  • Classified subject; MMY deelt haar tests in in 18 catagorieen; 14 daarvan vind je terug in de 17e editie, namelijk: Achievement, Behavior Assessment, Developmental, Education, English and Language, Intelligence and General Aptitude, Mathematics, Miscellaneous, Neuropsychological, Personality, Reading, Sensory Motor, Speech and Hearing en Vocations.
  • En verder; print status, uitgever en naam (auteur, reviewer)
Ook als er geen MMY editie op de UvA is die de test evalueert waarin jij geinteresseerd bent, kan Test Reviews Online toch extra informatie bieden. Je kan er namelijk makkelijk opzoeken welke tests er voor een bepaalde meetpretentie beschikbaar zijn en je vindt er uitgeversinformatie.

Test Link van de Educational Testing Service (ETS)
De database met de meeste testbeschrijvingen ter wereld, is Test Link van het ETS. Deze database bevat meer dan 25.000 tests en andere meetinstrumenten vanaf 1900.

Deze database is specifiek opgezet om onderzoekers, studenten en docenten te ondersteunen en van de 25.000 tests zijn er 1.200 beschikbaar via ETS. De rest vind je bij de bronnen die vermeld worden in het 'availability' veld in je zoekresultaten.

Google
Zoeken in Google is uiteraard niet moeilijk. Maar vinden blijkt vaak toch iets lastiger, om dit te illustreren een praktijkvoorbeeld (probeer het maar eens).

Stel je bent op zoek naar de Mindful Attention Awareness Scale (MAAS) waarvan je het ontstaan ontdekt hebt via het onderstaande artikel uit PsycINFO.


Test Reviews Online en Test Link leverden niet veel op. Google levert heel veel op, maar hoe weet je dat je de goede website te pakken hebt? Hieronder een paar tips waarmee je de kans dat je meer relevante resultaten in Google vergroot:
  1. Meer informatie toevoegen: gebruik zowel de acroniem (bv. MAAS) als de volledige naam van de test. Voeg de auteursnaam toe of termen als 'test', 'questionnaire' etc (bekijk zoekresultaat).
  2. Beperk je domein: ga op zoek naar de homepage van de auteur van de test door de term 'homepage' of  'University' toe te voegen, of beperk je tot Amerikaanse of Britse Universiteiten door in het advanced search scherm van google het laatste stukje van het webadresvan een universiteitswebsite in te vullen. Amerikaanse Universitaire websites eindigen altijd op .edu; Britse op ac.uk (bekijk zoekresultaat).
  3. Strict zoeken: Wat ook kan helpen is zoeken op een specifieke woordencombinatie, dit doe je door gebruik te maken van haakjes; bijvoorbeeld " Mindful Attention Awareness Scale" (bekijk zoekresultaat).

Tot slot
Ik heb geen aandacht besteed aan de ethische kant van het afnemen van testen. Dat is mijn vakgebied ook niet, maar ik voel me toch verplicht om te verwijzen naar de 'responsibilities of test users' op de APA website en de Algemene Standaard Testgebruik NIP aangezien ik het je (hopelijk) ook makkelijker heb gemaakt om tests te vinden.


*een abonnement met volledige toegang hebben we op dit moment niet. Als blijkt dat er veel gebruik gemaakt wordt van het MMY zal ik verdere stappen ondernemen.
**Test Reviews Online bevat evaluaties vanaf de 9e editie van het MMY. Neem contact met mij op als je regelmatig een oudere editie van het MMY wilt inzien. Sommige oudere volumes staan overigens ook andere locaties op de UvA.

Referentielijst:

De FAQ van de American Psychological Association (APA)
Al mijn bronnen over testen (Delicious)
www.cotan.nl

Gerelateerde Literatuur
Zoeken naar Psychologische Tests - dl 1. Klaar voor Gebruik
Zoeken naar Psychologische Tests - dl 2. PsycINFO

Geen opmerkingen:

Een reactie posten