Pagina's

zondag 17 januari 2010

Nieuwjaarsborrel

Esther ten Dolle en Jacqueline Limpens herinnerden me afgelopen vrijdag aan het feit dat het laatste bericht in mijn blog een kerstgroet was. Euh.. ja. Inderdaad, hoog tijd om daar weer eens wat aan te doen. De klassieke vorm voor de eerste blogpost van het jaar is een opsomming van wat er is geweest en wat er komen gaat (voor een mooi voorbeeld zie het antropologenblog Savage Minds). Maar met iets dergelijks ga ik jullie dus niet vervelen. Daar houd ik namelijk niet zo van. Ik ben meer van de nieuwjaarsborrel; mensen tegenkomen die je normaal niet zo vaak spreekt en elkaar vertellen hoe het gaat. Bij deze de virtuele equivalent;


De Nieuwmarkt gezien vanuit de Bushuisbibliotheek
  • Roelof Jansma vertelde me tijdens de UBA-borrel enthousiast over de ruim 10.000 negentiende-eeuwse boeken over opvoeding en onderwijs die zijn toegevoegd aan de catalogus van de UBA. De collectie die afkomstig is uit het Nederlandsch Schoolmuseum zal in 2010 gedigitaliseerd worden door de collega's van Bijzondere Collecties.
  • Bert Zeeman heeft iets gedaan wat ik eigenlijk van plan was om te doen. Mooi, want nu hoeft dat dus niet meer. Hij heeft het onderzoek van JISC naar ebooks samengevat in een aantal blogposts. Een must read wat mij betreft (I, II, III en het slot) tenzij je de artikelen zelf natuurlijk al gelezen hebt.
  • Morgen begint mijn opvolger Daniel Dritty op de VU als Collectiespecialist Psychologie en Pedagogiek. Ik ben heel benieuwd hoe hij het gaat doen. Niet in de laatste plaats omdat ik nu niet meer de jongste Sociaal Wetenschappelijke Informatiespecialist in Nederland ben..
  • Om in VU sferen te blijven; ik ben ontzettend benieuwd wat mijn concullega's van de projectgroep informatievaardigheden dit jaar gaan doen. Ik vond dit een ontzettend leuk project toen ik er zelf nog inzat en weet dat ze ambitieuze plannen hebben dit jaar met betrekking tot hun webcursussen.
  • Ik sprak Esther en Jacqueline overigens afgelopen vrijdag tijdens een bijeenkomst waar we samen met George Meerburg en Pascal Braak (die het organiseerde) gebrainstormd hebben over web2.0 toepassingen voor wetenschappers. Dat leverde wederom een hele nieuwsgierige Janneke op.
  • Onze Andre van de Bushuisbibliotheek gaat met pensioen. Ik zag en sprak Andre niet zo vaak omdat we zelden op dezelfde dag werkten. Maar hij maakte diepe indruk op mij toen hij tijdens mijn eerste vakreferentenoverleg van de UvA naast me zat, en me vertelde dat we papieren boeken maar weg moesten gooien en we massaal aan de ebooks moesten. Dat was echt wel het laatste wat ik verwachtte uit de mond van een man met een grijze baard. En bij nadere kennismaking bleek hij ook nog eens online te publiceren en te twitteren. Weer een van m'n vooroordelen aan diggelen, daar hou ik wel van.

  • Tot slot; Ik heb een nieuw vriendje; een mooie, zwarte, knappe iPhone. Ik mag van mezelf geen blogpost schrijven over hem, maar hij maakt me wel heel erg nieuwsgierig naar mobiele toepassingen van bibliotheekdiensten. Het lijkt me zo mooi dat, als ik straks weer tussen de boekenkasten sta, ik snel op mijn telefoon kan opzoeken waar een boek staat zonder dat ik mijn computer daarvoor moet aanzwengelen. Nog niet aangestoken door het smartphonevirus? Bekijk vooral dan dit filmpje van Duke University. Ik ben met name onder de indruk van hun Image Library (kan zoiets ook met onze kookboekencollectie? Dat lijkt me zo gaaf).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten