Pagina's

zondag 31 januari 2010

Zoeken naar Psychologische Tests - dl 1. Klaar voor Gebruik

Zowel bij Psychologie als bij POW en UvA-Virenze wordt er veel onderzoek gedaan naar Psychologische Tests. Daarom wijd ik een aantal blogposts aan het zoeken naar tests. In deze blogpost meer informatie over bronnen die je kunnen helpen bij het vinden van Nederlandstalige tests die meteen gebruikt kunnen worden.

De Testotheek van de Pierson Révész Bibliotheek
De tests die bij de Pierson Révész Bibliotheek verkrijgbaar zijn, kan je opzoeken in de map op onze balie en online. De tests worden alleen uitgeleend of ter inzage gegeven aan medewerkers van de afdeling psychologie en de afdeling pedagogiek en onderwijskunde (POW) van de UvA en personen die toestemming hebben gekregen van een medewerker van die afdelingen (voor meer informatie zie www.uba.uva.nl > Hulp > Hoe vind ik ...? > Testmateriaal of zoek direct in de databases van de Digitale bibliotheek).

Nederlandstalige bewerking Wechsler Adult Intelligence Test
De COTAN-testdatabase
Als je nog niet precies weet welke test je wilt gaan gebruiken is het verstandig om eerst in de COTAN-testdatabase te gaan zoeken. In deze database staan beschrijvingen en beoordelingen van de kwaliteit van psychodiagnostische instrumenten, opgesteld door de Commissie Testaangelegenheden Nederland (COTAN) van het Nederlands Instituut voor Psychologen (NIP). Op de Balie van de Pierson Bibliotheek ligt ook de papieren versie van deze database (Documentatie van tests en testresearch in Nederland, Deel I en II). Een handicap van de papieren versie is dat die informatie maar tot 2000 loopt (tenzij er ook losbladige aanvullingen bij zitten, maar die zijn in 2009 gestopt). Die papieren info gaat dus steeds verder achterlopen. Verder is online zoeken een stuk makkelijker; zo kan je bijvoorbeeld zoeken op populatie (leeftijd, geslacht, beroepsgroep etc.), op meetpretentie (leesvaardigheid, angst, copingsvaardigheden etc.), wijze van afnemen, afnameduur en de COTAN-beoordeling (Uitgangspunten bij de testconstructie, kwaliteit van het testmateriaal, kwaliteit van de handleiding, normen, betrouwbaarheid, begripsvaliditeit en criteriumvaliditeit). Meer over de COTAN-beoordelingsprocedure vind je op www.cotan.nl (m.i.v. juli ook als pdf op de cotan-website geplaatst en gratis te downloaden)

De COTAN-testdatabase vind je bij de Databases in de digitale bibliotheek (www.uba.uva.nl).

Tijdschrift voor Psychiatrie
Op de website van het Tijdschrift voor Psychiatrie staat een overzicht van psychiatrische tests; een deel van deze tests is gratis en een deel van deze tests is Nederlandstalig.  
Tip: Gebruik Ctrl + F om sneller te vinden wat je zoekt.

Databank Instrumenten, Richtlijnen en Kwaliteitsstandaarden
Als je op zoek bent naar een test die ook gebruikt wordt in de jeugdsector, neem dan ook een kijkje op de website van het Nederlands Jeugd Instituut.

Uitgevers
Als je informatie over een test gevonden hebt die niet aanwezig is in de testotheek en aanschaffen is voor jou een optie; dan is het verstandig om naar de website van de uitgever te gaan. Je vindt daar meer informatie over bijvoorbeeld de prijs, de meest recente versie van de test etc.
Enkele bekende uitgevers zijn: Boom, Pearson, Hogrefe, Bohn Stafleu van Lochem etc. (zie ook deze link)
Tip: zoek in Google met behulp van de naam van de uitgever en eventueel trefwoorden als 'test' en 'uitgever' (of 'publisher' als het een buitenlandse uitgever betreft) om meer informatie over de uitgever te vinden. Er is steeds meer vindbaar via internet maar soms is het noodzakelijk om een papieren catalogus op te vragen.

Referentielijst:
Al mijn bronnen over testen (Delicious)
www.cotan.nl
De FAQ van de American Psychological Association
Testmateriaal - Universiteitsbibliotheek Sociale Wetenschappen Utrecht

Gerelateerde Links
Zoeken naar Psychologische Tests - dl. 2 PsycINFO
Zoeken naar Psychologische Tests - dl. 3 MMY, ETS en Google

2 opmerkingen: