(Uit Janneke's UBVU archief, 21 juli 2008)
Veel studenten maken gebruik van Google als ze op zoek gaan naar literatuur voor hun thesis. Of Google daar eigenlijk wel geschikt voor is, is een discussie voor een andere keer. Maar er zijn in ieder geval enkele manieren om dit beter te doen.
Je kan, net als in PsycINFO en ERIC gebruik maken van statements als AND OR en NOT. Deze termen in bijvoorbeeld PsycINFO vertalen zich als volgt:
AND => Deze term hoef je niet te vertalen; Google combineert woorden standaard op deze manier
OR => Hiervoor gebruik je bij voorkeur | (het rechte streepje onder de backspace) omdat dit iets betrouwbaarder is, maar OR kan ook.
NOT => Hiervoor kan je het minteken (-) gebruiken. Bijvoorbeeld: autism -adolescent. Dit levert links op over autisme, zonder het woord 'adolescent'.
* Het truncatieteken => Dit gebruik je in PsycINFO als je bijvoorbeeld wilt zoeken op termen die beginnen met adolescen* (adolescents, adolescence etc.) Dit laat zich moeilijk vertalen omdat google zelf vaak al zoekt naar verschillende spellingsvormen. Op zich is dit handig, maar je bent wel de controle over je zoekactie kwijt.
Een exacte zin of woordvolgorde => Als je een zin of een stricte combinatie van woorden in PsycINFO wilt zoeken, dan hoef je hiervoor in PsycINFO niets te doen. Dat gebeurt standaard. Als je hetzelfde wilt doen in Google, maak je gebruik van haakjes ("). Attention Deficit Disorder wordt in Google "Attention Deficit Discorder". Alleen al handig als je jezelf wilt googelen maar niet geinteresseerd bent in de pagina's van je neefjes en nichtjes of andere bijna naamsgenoten.
Volgorde => Ook is het handig om te weten dat de volgorde van AND OR en NOT verschilt van PsycINFO. In google gaat OR voor AND, in de meeste databases (waaronder PsycINFO) is dit andersom). Bijvoorbeeld:
PsycINFO: (education OR instuction) AND Adults
vertaalt zich in Google als volgt:
education | instruction adults
Zoals jullie zien, de haakjes zijn hierdoor niet nodig. Op zich is dit handig, maar een nadeel is dat het gebruik van haakjes is google erg problematisch is, wat ingewikkeldere zoekacties vrij lastig maakt.
Uiteraard is Google scholar nog veel geschikter om wetenschappelijke literatuur te zoeken, maar daarover een andere keer meer....
Geen opmerkingen:
Een reactie posten