Pagina's

maandag 5 oktober 2009

De Interface van Pubmed is vernieuwd

Over ongeveer 2 weken zal de interface van Pubmed aangepast worden; de Beta versie is alvast toegankelijk via http://preview.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed


Wat is er anders?
- Ten eerste is het goed om te weten dat er in principe geen functionaliteiten verloren zijn gegaan. Het zal alleen soms even zoeken zijn (je mag me altijd mailen voor hulp)
- Het gebruik maken van RSS opties is zichtbaarder en makkelijker geworden zodat op de hoogte blijven van je literatuur dat ook is.
- Als je zoekt met behulp van de searchbox op de startpagina, zijn er geen Details tab, History tab en Limits tab meer beschikbaar. Je vindt dit wel op het moment dat je op Advanced search klikt.
TIP! klik in de advanced search op # van een gedane zoekopdracht om je opdracht te combineren met een andere opdracht, of om de details te bekijken.


Op het eerste oog ziet het er gelikter uit en is het gemakkelijker te gebruiken voor drukbezette wetenschappers en artsen. Het wordt lastiger op het moment dat je literatuur aan het zoeken bent voor een Systematic Review of een Meta-analyse. Met name de tabbladen die hierboven genoemd worden zijn dan erg handig; en juist deze zijn nu lastiger om mee te werken. Dus... in dat geval is het aan te raden om gebruik te maken van Medline. Medline bevat namelijk praktisch gezien dezelfde literatuur als Pubmed (het grootste verschil wat betreft inhoud, is dat Medline literatuur pas weergeeft als deze volledig verwerkt is en voorzien is van trefwoorden etc.)

Bronnen:
Pubmed redesign is here to try (Jacqueline Limpens AMC)
Pubmed redesign - a physicians opinion (Dr Shock)
Pubmed redesign 2 (Jacqueline Limpens AMC)
NLM Technical Bulletin - Pubmed Redesign

Geen opmerkingen:

Een reactie posten