Pagina's

vrijdag 13 juli 2012

Kennisdeelmiddag Informatievaardigheden

Een aangepaste versie van deze blogpost verscheen op UBA-e.

Maandag 18 juni hebben we de derde kennisdeelmiddag voor de HvA en UvA informatiespecialisten georganiseerd. Het thema was deze keer 'informatievaardigheden'.

Toen Esther ten Dolle (UvA), Renger Dijkstra (HvA) en ik eerder dit jaar na een Primo overleg in gesprek raakten over ons instructiemateriaal dat aangepast zou moeten worden, vonden we eigenlijk al heel snel dat er een vervolg moest komen omdat bibliotheekinstructies zo’n interessant onderwerp zijn.

Dat was het startpunt en na een paar keer overleggen met Esther en Renger was het maandag 18 juni zover.

P.C. Hoofthuis Amsterdam
P.C. Hoofthuis
Voor deze bijeenkomst hebben we voor een andere opzet gekozen dan normaal. We wilden namelijk dat de spontaniteit en het informele karakter van onze gesprekken bewaard bleef en dat we aan het einde van de middag van een groot aantal collega’s een idee hadden van wie ze waren en wat ze nu deden. De nadruk lag deze keer minder op de kennis, en meer op kennismaking. Ik heb dat tijdens onze introductie omschreven als een borrel zonder bier. En dat was niet zonder opzet; tijdens informele gesprekken hoor ik vaak de meest interessante dingen; collega’s die zich eerst heel bescheiden opstellen, blijken vaak leuke en interessante dingen te doen zodat ik weer naar huis ga met een hoofd vol inspiratie.

Om deze sfeer te realiseren hebben we dat als volgt opgezet; er werd steeds een vrijwilliger gevraagd die iets wilde vertellen over:
  • Wat hij of zij in het algemeen doet met informatievaardigheden. Of.. 
  • Een specifiek onderwerp. Dat kon iets zijn wat goed gaat, maar mocht ook een probleem zijn (we zaten per slot van rekening in een zaal met ervaringsdeskundigen). 

De inhoud werd bepaald door de spreker en na 14 min ging er een zenuwachtig wekkertje af en dan had hij of zij nog 1 minuut om het af te ronden. Hoewel ik besef dat deze aanpak onze collega's lichtelijk overviel, wil ik hen toch echt mijn complimenten geven. Er werd enthousiast gediscussieerd en meegedacht en ook het geven van een presentatie zonder voorbereiding vond ik eigenlijk heel erg goed gaan. Misschien nog wel leuker, want dit kwam de spontaniteit zeker ten goede.

Wat heb ik eraan over gehouden? Het is sowieso heel erg leuk om samen te werken met Esther en Renger. En ik had aan het einde van deze dag het gevoel dat ik met name de HvA collega's een stuk beter ken (UvA kende ik al). Daarnaast zaten er ook een aantal verhalen tussen waarvan ik denk “nou, daar mag je best nog eens een keer meer over vertellen” (maar dan met voorbereidingstijd en ppt ;-))

Geen opmerkingen:

Een reactie posten