Pagina's

donderdag 26 juli 2012

Ebooks: Veelgestelde Vragen

Hoewel de inhoud van een boek tijdens het aanschaffen ten alle tijden voorop staat, probeer ik toch steeds meer en vaker ebooks te bestellen. Dat levert in de praktijk vaak een aantal vragen op bij de FMG medewerkers*, dus ik zet ze hieronder even op een rijtje

Kindle

Heb je een e-reader nodig?: Nee. Als een e-reader (Kindle, Nook, Bebook, Sony etc.) het enige apparaat is waarmee je het boek kunt lezen, zal ik het niet aanschaffen. Aangezien boeken van de bibliotheek bedoeld zijn voor al onze gebruikers wil ik ze ook graag in een format waarbij iedere gebruiker (met een computer) er iets mee kan.


Kan ik het ebook op een e-reader lezen?: Vaak kan dat wel. Veel uitgevers en platforms bieden deze mogelijkheid. Als dit niet het geval is kan je gebruik maken van Calibre. Deze gratis software is in staat om vrijwel elk format (bv. PDF) in een ander format om te zetten (bv. epub).

Als je het ebook graag op een iPad of Android tablet wilt lezen, maar er zit Digital Rights Management (DRM) op, maak dan gebruik van de gratis app Bluefire reader.


Kan ik ze downloaden zoals artikelen in digitale tijdschriften? Soms wel, soms niet. Het verschilt per uitgever/platform en abonnementsvorm. Veel voorkomende 'hobbels' zijn:

  • Je mag maar een beperkt aantal pagina's uitprinten per sessie. Meestal lukt het wel om in ieder geval 1 hoofdstuk uit te printen. Voor de rest zal je vaker in moeten loggen. Onbeperkt online lezen mag wel.
  • 1 gelijktijdige gebruiker. Als dit gebeurt zal je het op een later tijdstip nog een keer moeten proberen. Je (schrale) troost is dat je minder lang hoeft te wachten dan bij een papieren boek en dat je er de deur niet voor uithoeft (maar wel het online UvA-domein in)
  • Je kan het boek voor een beperkt aantal dagen 'lenen' als download voor op je computer. Nadat je het gedownload hebt, heb je een aantal dagen de tijd om het te lezen. Daarna verdwijnt het bestand van je computer. Als dit problematisch kan je beter kiezen voor de print optie.
Ik probeer met dit soort hindernissen rekening te houden tijdens de aanschaf. Ze zijn bijvoorbeeld minder storend in een edited boek als in een gewoon boek omdat je daaruit vaak maar een paar hoofdstukken leest. En ook zijn er verschillen in leesgedrag tussen vakgebieden. Uiteraard probeer ik zo veel mogelijk ebooks aan te schaffen waarbij dit soort hindernissen niet opgeworpen worden, maar met het oog op de samenvoeging van de Pierson Revesz en Bushuisbibliotheek op het Roeterseiland verwacht ik niet dat we meer ruimte gaan krijgen voor ons papier in de toekomst.

Kunnen studenten PDF-jes met elkaar delen? Meestal wel. Met uitzondering van de bestanden die je een aantal dagen 'leent'. Let op dat je studenten hun bestanden niet online zetten want dat mag niet. (lees: ..niet op Blackboard zetten want als Stichting Pro toegang krijgt tot Blackboard gaat dat de Universiteit geld kosten). Een link naar het ebook online zetten mag uiteraard wel.

Dit waren de meest gestelde vragen die ik tot nu toe heb gehad. Als je nog vragen of aanschafsuggesties voor mij hebt, kan je altijd contact met me opnemen of hieronder posten.

Als je tips hebt voor je collega's laat ze dan zeker hieronder achter (ik ben zelf bijvoorbeeld groot fan van mijn iphone app Goodreader voor het organiseren en lezen van PDF bestanden en ik weet dat er veel meer is)

*Disclaimer: deze FAQ is met name geschreven voor medewerkers van de UvA Afdelingen Antropologie, Psychologie en Pedagogiek, Onderwijskunde en Lerararenopleiding. Uitleg en overwegingen verschillen per universiteit en informatiespecialist.

1 opmerking:

  1. Calibre en het aanmaken van ebook collecties op de Sony ereaders
    http://rsnijders.info/vakblog/2012/08/20/calibre-en-het-aanmaken-van-ebook-collecties-op-de-sony-ereaders/

    Apps for Academics van MIT
    http://libguides.mit.edu/apps

    BeantwoordenVerwijderen