Pagina's

maandag 28 maart 2011

Symposium Mooie plaatjes!

het Nederlandsch Schoolmuseum
Bij Bijzondere Collecties zijn ze klaar met het project dat tot doel had de ruim 10.000 negentiende-eeuwse boeken uit het Nederlandsch Schoolmuseum te catalogiseren en deels te digitaliseren. Om dat te vieren is er op 19 april, van 14.00 - 17.00 een symposium.

Programma

Voorzitter: dr. B. Kruithof, historisch pedagoog bij de UvA

1. Ter verheffing van het volkskind. Schoolprentseries voor aanschouwelijk onderwijs in de negentiende eeuw door prof. dr. J.G.L. Thijssen, emeritus hoogleraar Onderwijskunde aan de Universiteit van Utrecht, auteur van Leerzame prentjens voor de jeugd. Schoolprenten van de Maatschappij tot Nut van ’t Algemeen (2009)

2. Onderwijsvernieuwing door de platen van Berend Brugsma door drs. R. Jansma, historisch pedagoog en beheerder van de Historisch-Pedagogische Collectie van de Bijzondere Collecties van de UvA

3. Wat ziet gij met uwe oogen? Boekillustratie als hulpmiddel bij het leren lezen in de negentiende eeuw door A. van Tiggelen, student Kunstgeschiedenis en Boekwetenschap, begeleid door prof. dr. S.F.M. de Bodt, hoogleraar Illustratie bij de UvA

4. Van zaakonderwijs naar nostalgie. De kleurige schoolplaten van Cornelis Jetses
door dr. J. Dane, historicus en coƶrdinator Collectie & Onderzoek bij het Nationaal Onderwijsmuseum in Rotterdam, auteur/redacteur van Jetses aan de wand (2009) en In sloot en plas. Leven en werk van M.A. Koekkoek (2011)

Max van Egmond, bekend van zangpodia overal ter wereld, declameert kindergedichten tussen de lezingen door.

Meer weten?
Website Bijzondere Collecties

Geen opmerkingen:

Een reactie posten