Pagina's

dinsdag 18 maart 2014

Oslo: Presentatie en Workshop

Op dinsdagochtend zag het programma er als volgt uit;

  • 09:00-10:00: Janneke Staaks, Subject specialist, Universiteit van Amsterdam
    Introduction to systematic reviews: From Evidence Based Medicine to the social sciences; Differences between the clinical and social/behavioral sciences; Theoretical and practical implications 
  • 10:15-10:45: Marte Ødegaard, Senior librarian, Medical Library, UiO
    Systematic searching at the Medical library: This is how we do it 
  • 10:45-11: 45: Karianne Thune Hammerström, Kunnskapssenteret: The Campbell Collaboration
    Systematic reviews in the social sciences

In vogelvlucht heb ik uitgelegd wat Evidence Based Practice is en wat systematic reviews daarmee te maken hebben. Daarna ben ik ingegaan op hoe je een systematic search doet. Of eigenlijk; hoe je als informatiespecialist een wetenschapper begeleidt die een systematic review of een meta-analyse uitvoert. Want het zoekgedeelte dat ik behandelde, is pas het begin van het hele proces als je een systematic review of meta-analyse doet.

 
Verder was ik heel blij met mijn mede-spreeksters. Marte liet mooi zien hoe dit proces begeleid wordt in de medische bibliotheek (en gelukkig leek dat heel erg op hoe ik het geleerd heb bij de collega's van het VUmc) en Karianne gaf een mooi inkijkje in haar werk voor de Campbell Collaboration. Vooral haar uitleg over hoe je een systematic review doet gericht op meer kwalitatief onderzoek was erg fijn. Ik zal Ingerid nog vragen of ik de presentaties van deze dames nog mag ontvangen, want een paar regeltjes in deze blogpost doet ze tekort dus daar wil ik me eigenlijk niet aan wagen.

In de middag was het tijd voor mijn workshop. Ook die zat lekker vol met een gemengd publiek van informatiespecialisten en wetenschappers.


Voor mij was dit de eerste keer dat ik zo'n lange workshop gaf over systematic reviews. Deels vond ik dat lastig (want geloof het of niet, eigenlijk is 3 uur veel te kort; het is een complexe vaardigheid) maar aan de andere kant was het ook heel nuttig omdat ik zelf ook in Nederland dit soort workshops wil gaan geven.

De opzet was ongeveer als volgt;
  • We zijn we eerst begonnen met het maken van opdrachten die gericht waren op zoektechniek (niet zichtbaar in de slides)
  • Wat leg je vast in een logboek?
  • Het PRISMA statement (Preferred Reporting Items for Systematic Reviews and Meta-Analysis)
  • Formuleren zoekvraag
  • Selectie databases
  • Zoeken naar zoektermen
  • Het combineren van zoektermen
  • Het 'vertalen' van je zoekopdracht voor andere databases
  • Het opslaan en ontdubbelen van je artikelen in een referentie manager
  • Aanvullende zoekstrategieen (citation tracking, hand searching, expert consultation)
  • File drawer problem
Voor het behandelen van al deze stof had ik uiteraard nog meer opdrachten. Ook hebben we gewerkt met een paar use cases en mocht men de opdrachten ook maken met hun eigen onderzoeksvraag (wat ook het allerleukste is, ook voor mij als informatiespecialist). Wat verder heel mooi was, was dat als de blikken van de mensen in de groep te glazig werden vanwege de complexiteit, ik kon doorverwijzen naar Ingerid voor een vervolgafspraak.

Aankomst in Oslo

Het begon met:

"hallo, ik ben Janneke en mijn hobbies zijn koffie drinken met collega's en het begeleiden van systematic reviews"

Toen Maaike afgelopen herfst de collega's uit Oslo uitgenodigd had voor een bezoekje aan de UvA, was dat wat ik zei tijdens het voorstelrondje. Er bleek een gelijkgestemde in de zaal te zitten en zij nodigde mij uit om op bezoek te komen in Oslo zodat ik daar eens wat meer over kon vertellen.

Anderhalve week geleden was het dan zover

Sneeuw!
Op maandag vloog ik naar Oslo, waar ik opgewacht werd door Ingerid en samen met haar zijn we alles gaan bekijken voor de presentaties en workshops voor dinsdag.

Villa Eiko op de verder jaren 60-bouwstijl campus
De bewegwijzering was al geregeld
Het leslokaal
Deze hing op de deur van het kantoor van Ingerid