Pagina's

donderdag 26 juli 2012

Ebooks: Veelgestelde Vragen

Hoewel de inhoud van een boek tijdens het aanschaffen ten alle tijden voorop staat, probeer ik toch steeds meer en vaker ebooks te bestellen. Dat levert in de praktijk vaak een aantal vragen op bij de FMG medewerkers*, dus ik zet ze hieronder even op een rijtje

Kindle

Heb je een e-reader nodig?: Nee. Als een e-reader (Kindle, Nook, Bebook, Sony etc.) het enige apparaat is waarmee je het boek kunt lezen, zal ik het niet aanschaffen. Aangezien boeken van de bibliotheek bedoeld zijn voor al onze gebruikers wil ik ze ook graag in een format waarbij iedere gebruiker (met een computer) er iets mee kan.


Kan ik het ebook op een e-reader lezen?: Vaak kan dat wel. Veel uitgevers en platforms bieden deze mogelijkheid. Als dit niet het geval is kan je gebruik maken van Calibre. Deze gratis software is in staat om vrijwel elk format (bv. PDF) in een ander format om te zetten (bv. epub).

Als je het ebook graag op een iPad of Android tablet wilt lezen, maar er zit Digital Rights Management (DRM) op, maak dan gebruik van de gratis app Bluefire reader.


Kan ik ze downloaden zoals artikelen in digitale tijdschriften? Soms wel, soms niet. Het verschilt per uitgever/platform en abonnementsvorm. Veel voorkomende 'hobbels' zijn:

  • Je mag maar een beperkt aantal pagina's uitprinten per sessie. Meestal lukt het wel om in ieder geval 1 hoofdstuk uit te printen. Voor de rest zal je vaker in moeten loggen. Onbeperkt online lezen mag wel.
  • 1 gelijktijdige gebruiker. Als dit gebeurt zal je het op een later tijdstip nog een keer moeten proberen. Je (schrale) troost is dat je minder lang hoeft te wachten dan bij een papieren boek en dat je er de deur niet voor uithoeft (maar wel het online UvA-domein in)
  • Je kan het boek voor een beperkt aantal dagen 'lenen' als download voor op je computer. Nadat je het gedownload hebt, heb je een aantal dagen de tijd om het te lezen. Daarna verdwijnt het bestand van je computer. Als dit problematisch kan je beter kiezen voor de print optie.
Ik probeer met dit soort hindernissen rekening te houden tijdens de aanschaf. Ze zijn bijvoorbeeld minder storend in een edited boek als in een gewoon boek omdat je daaruit vaak maar een paar hoofdstukken leest. En ook zijn er verschillen in leesgedrag tussen vakgebieden. Uiteraard probeer ik zo veel mogelijk ebooks aan te schaffen waarbij dit soort hindernissen niet opgeworpen worden, maar met het oog op de samenvoeging van de Pierson Revesz en Bushuisbibliotheek op het Roeterseiland verwacht ik niet dat we meer ruimte gaan krijgen voor ons papier in de toekomst.

Kunnen studenten PDF-jes met elkaar delen? Meestal wel. Met uitzondering van de bestanden die je een aantal dagen 'leent'. Let op dat je studenten hun bestanden niet online zetten want dat mag niet. (lees: ..niet op Blackboard zetten want als Stichting Pro toegang krijgt tot Blackboard gaat dat de Universiteit geld kosten). Een link naar het ebook online zetten mag uiteraard wel.

Dit waren de meest gestelde vragen die ik tot nu toe heb gehad. Als je nog vragen of aanschafsuggesties voor mij hebt, kan je altijd contact met me opnemen of hieronder posten.

Als je tips hebt voor je collega's laat ze dan zeker hieronder achter (ik ben zelf bijvoorbeeld groot fan van mijn iphone app Goodreader voor het organiseren en lezen van PDF bestanden en ik weet dat er veel meer is)

*Disclaimer: deze FAQ is met name geschreven voor medewerkers van de UvA Afdelingen Antropologie, Psychologie en Pedagogiek, Onderwijskunde en Lerararenopleiding. Uitleg en overwegingen verschillen per universiteit en informatiespecialist.

donderdag 19 juli 2012

Great Expectations

Dit verslag is in een iets andere vorm gepubliceerd op UBA-e

Voor een congres met de titel Great Expectations: what do students want and how do we deliver?, is het natuurlijk erg fijn dat alles in Newcastle onze verwachtingen niet alleen heeft voldaan maar zelfs heeft overtroffen

The Millenium Bridge
De sociale implicaties van het bibliotheekwerk kwamen tijdens dit congres nadrukkelijk naar voren. Dit is vanzelfsprekend als het gaat om openbare bibliotheken – zoals in de speech van Tony Durcan over de nieuwe City Library van Newcastle, maar blijken net zo relevant voor de universiteitswereld. Zeker in tijden van bezuinigingen in het onderwijs (en bijbehorend hoger collegegeld).

In plaats van de nadruk te leggen op de technische aspecten van het bibliotheekwerk, werden we tijdens dit congres uitgedaagd tot het spelen van een actieve(re) rol in het hoger onderwijs. Of dat nu ging over ruimere openingstijden en aantrekkelijke (groeps)werkruimtes (als voorbeelden genoemd door Paul Abernethy, voorzitter van de Liverpool Student Union), of een nauwere samenwerking met docenten en studenten.

De workshops die ik gevolgd heb waren:
(zie UBA-e Stefano's workshops)
  • Het project ANCIL A New Curriculum for Information Literacy; ontwikkeld door Jane Secker en Emma Coonan, was de aanleiding dat ik en Stefano naar Newcastle zijn gegaan. Wij stuitten een tijd geleden op deze slideshare presentatie van Jane en aldus geschiedde (en dat viel niet tegen). Een van de praktische tools die we gebruikt hebben tijdens deze workshop was een tabel om te kijken waar we nu staan. Ik heb hem niet helemaal ingevuld vanwege de tijd, dus die slaan we op onder het kopje 'huiswerk voor Janneke'.
  • Hoe meet je het informele leren dat door het jaar heen plaatsvindt in de bibliotheek? Tijdens deze workshop vertelde Virginia Power ons dat het niet alleen belangrijk was om kennis en vaardigheden te meten, maar ook aandacht te besteden aan aspecten als motivatie, empathie, plezier, inspiratie, creativiteit en concrete veranderingen in gedrag. Dus niet alleen kwantitatief meten, maar ook de kwaliteit van de leerervaring. Daarbij wees ze ons op een hele praktische toolkit met daarin o.a. vragen waarmee je deze aspecten kunt meten en hulpmiddelen om deze vragenlijsten om te zetten in rapportages 
  • De meest ongewone workshop die ik bijgewoond heb was wel de Serious LEGO workshop van Libby Tilley en Andy Priestner. De bedoeling was dat we in groepjes in korte tijd modellen van Lego bouwden als antwoord op vragen als ‘hoe ziet volgens jou de ideale relatie tussen bibliotheek en klant eruit?’. Daarna besproken we dan meestal in onze groepjes wat je gebouwd had. Het grappige hiervan was dat je door de beperkingen en mogelijkheden van de blokjes op hele andere ideeën kwam dan in een puur mondelinge discussie. Een leuke manier om je creativiteit een slinger te geven.

  • Steve Lee was geweldig. Hij zette de behoeftes van zijn klanten (of liever: partners) voorop. Alle andere dingen zijn een middel om hen te helpen. Als hij met net zoveel enthousiasme zijn klanten/partners benadert, snap ik helemaal waarom hij het zo goed doet in zijn instelling.

vrijdag 13 juli 2012

Kennisdeelmiddag Informatievaardigheden

Een aangepaste versie van deze blogpost verscheen op UBA-e.

Maandag 18 juni hebben we de derde kennisdeelmiddag voor de HvA en UvA informatiespecialisten georganiseerd. Het thema was deze keer 'informatievaardigheden'.

Toen Esther ten Dolle (UvA), Renger Dijkstra (HvA) en ik eerder dit jaar na een Primo overleg in gesprek raakten over ons instructiemateriaal dat aangepast zou moeten worden, vonden we eigenlijk al heel snel dat er een vervolg moest komen omdat bibliotheekinstructies zo’n interessant onderwerp zijn.

Dat was het startpunt en na een paar keer overleggen met Esther en Renger was het maandag 18 juni zover.

P.C. Hoofthuis Amsterdam
P.C. Hoofthuis
Voor deze bijeenkomst hebben we voor een andere opzet gekozen dan normaal. We wilden namelijk dat de spontaniteit en het informele karakter van onze gesprekken bewaard bleef en dat we aan het einde van de middag van een groot aantal collega’s een idee hadden van wie ze waren en wat ze nu deden. De nadruk lag deze keer minder op de kennis, en meer op kennismaking. Ik heb dat tijdens onze introductie omschreven als een borrel zonder bier. En dat was niet zonder opzet; tijdens informele gesprekken hoor ik vaak de meest interessante dingen; collega’s die zich eerst heel bescheiden opstellen, blijken vaak leuke en interessante dingen te doen zodat ik weer naar huis ga met een hoofd vol inspiratie.

Om deze sfeer te realiseren hebben we dat als volgt opgezet; er werd steeds een vrijwilliger gevraagd die iets wilde vertellen over:
  • Wat hij of zij in het algemeen doet met informatievaardigheden. Of.. 
  • Een specifiek onderwerp. Dat kon iets zijn wat goed gaat, maar mocht ook een probleem zijn (we zaten per slot van rekening in een zaal met ervaringsdeskundigen). 

De inhoud werd bepaald door de spreker en na 14 min ging er een zenuwachtig wekkertje af en dan had hij of zij nog 1 minuut om het af te ronden. Hoewel ik besef dat deze aanpak onze collega's lichtelijk overviel, wil ik hen toch echt mijn complimenten geven. Er werd enthousiast gediscussieerd en meegedacht en ook het geven van een presentatie zonder voorbereiding vond ik eigenlijk heel erg goed gaan. Misschien nog wel leuker, want dit kwam de spontaniteit zeker ten goede.

Wat heb ik eraan over gehouden? Het is sowieso heel erg leuk om samen te werken met Esther en Renger. En ik had aan het einde van deze dag het gevoel dat ik met name de HvA collega's een stuk beter ken (UvA kende ik al). Daarnaast zaten er ook een aantal verhalen tussen waarvan ik denk “nou, daar mag je best nog eens een keer meer over vertellen” (maar dan met voorbereidingstijd en ppt ;-))