Dus ik bijt me vast in budgetten, snuffel in de digitale bibliotheek en in Ulrichsweb en bekijk ook de ranglijsten die er beschikbaar zijn. Uiteraard weet ik heel goed welke tijdschriften belangrijk zijn bij psychologie en pedagogiek belangrijk zijn, maar ik vorm mijn oordeel graag met meer dan alleen dat.
Journal Citation Reports
De eerste plek waar ik ga zoeken, punt.
Of ik dat nou leuk vind of niet, de Journal Impact Factor is belangrijk voor wetenschappers. Maar JCR biedt meer, en een hoop van de kritiek van 10 jaar geleden wordt nu ondervangen door toevoeging van de 5-Year
Impact Factor, de Immediacy Index, Cited Half-life en de Eigenfactor Metrics. Zeker voor Psychologietijdschriften een goede bron.
Het CERES valuation system
Antropologie is niet goed vertegenwoordigd in de JCR. Dus daarom was ik heel blij met de kennisuitwisseling met Gerard en Elvire van het Afrika Studiecentrum. Elvire wees me tijdens een gezellig lunch op het CERES (Research School for Resource studies for Development) en de CERES rating list. In deze, op Europees niveau erkende, lijst vind je tijdschriften die allemaal raken aan Ontwikkelingsproblematiek, dus uit domeinen als Antropologie, Geografie, Economie, de Medische wetenschap etc. Aan deze tijdschriften zijn catagorieen toegekend die iets zeggen over de kwaliteit van het tijdschrift;
- Categorie A: tijdschriften uit het ISI Web of Knowledge pakket met relatief hoge impact factoren
- Categorie B: overige tijdschriften uit het ISI Web of Knowledge
- Categorie C: tijdschriften die niet in het ISI Web of Knowledge zitten, maar wel met een 'bewezen' peer review systeem
- Categorie D: overige (voornamelijk) wetenschappelijke tijdschriften
- Categorie E: populair-wetenschappelijke tijdschriften
Wat ik interessant vind aan deze lijst, is dat de kennis van experts gebruikt is om deze lijsten samen te stellen en niet alleen de citatiecijfers.
SNIP & SJR
Als ik toch eens geld had.. dan zou ik graag zowel Web of Science als Scopus terugzien in onze digitale bibliotheek.
Scopus biedt de SNIP en SJR (ontwikkeld door Scimago en CWTS). Deze twee journal metrics maken gebruik van de context van het vakgebied; denk bijvoorbeeld maar eens aan het verschil in citatiegedrag tussen medische wetenschappers en dat van geesteswetenschappers. Het filmpje is een aanrader als je in circa 6 minuten wilt snappen wat SNIP en SJR inhouden; kijken dus! (Overigens kan je de volledige tijdschriftenlijst hier downloaden)
Die intuitie..
.. die komt trouwens onder andere voort uit het werk dat ik verzet heb voor de Psychologie en Pedagogiek vakgebiedpagina bij de VU. Als je daar klikt op e-journals vind je een lijst van tijdschriften die verschijnt op basis van de Nederlandse Basisclassificatiecode (nbc) die ik geselecteerd heb voor dat (sub)vakgebied.
Als achtergrond; toen ik begon met deze onderneming had ik al collectievormingsprofielen (nbc-codes) op basis van informatie over het onderwijs en onderzoek. Als aanvullende informatie had ik de wetenschappers gevraagd lijsten aan te leveren met de tijdschriften die belangrijk voor hun zijn en deze lijsten heb ik naast de nbc-codes gelegd.
Tot slot..
Zoals bekend, ik zit nog niet zo vreselijk lang in de bibliotheekwereld en kan ik dus ook nog niet echt teren op een bulk aan kennis en fingerspitzengefühl. Dus waarde collega, vind je nou dat ik een belangrijke bron gemist heb of heb je nog andere tips, laat vooral een reactie achter..
*in navolging van onze collega's bij het AMC en de FNWI biblibliotheek
Foto van Juglar del Zipa