Pagina's

zondag 21 februari 2010

Op de hoogte blijven van je vakliteratuur? Bespaar tijd met RSS

Afgelopen week is de UBA gestart met een nieuwe serie webinstructies onder de naam OTOO (Online Toepassingen voor Onderzoek en Onderwijs). De eerste instructie in deze serie geeft uitleg over het gebruik van RSS-feeds;

Op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen een onderzoeksgebied kan veel tijd in beslag nemen. RSS-feeds (RSS) en een feedreader maken het mogelijk om nieuwe informatie te laten bezorgen zonder er voortdurend naar op zoek te gaan. Op maat en overzichtelijk op één plek.

Nieuwsgierig? Je vindt deze instructie via de UBA-homepage > klik op Hulp > klik op Online Toepassingen voor Onderzoek en Onderwijs (OTOO).

Als er een nieuwe aflevering is, kan je deze ook vinden onder het kopje Nieuws op de UBA-Homepage.

maandag 8 februari 2010

Zoeken naar Psychologische Tests - dl 2. PsycINFO

PsycINFO is vooral interessant als;
  • je geinteresseerd bent in de evaluatie en totstandkoming van een test..
  • zeker op het moment dat er geen Nederlandstalige variant  van de test beschikbaar is..
  • of als hulpmiddel om de naam van een test te vinden...
  • of als je op zoek bent naar toepassingen van een test.
Zo las ik laatst een artikel in PsycINFO News (Vol 28, issue 5) waarin gezocht werd naar informatie over tests die gebruikt werden voor onderzoek op Facebook, Twitter en andere sociale netwerken. Onder de gebruikte tests bevonden zich o.a. de Positive and Negative Affect Scale en de Five-Factor Personality Inventory.



In bovenstaand filmpje kan je zien hoe je gebruik kunt maken van PsycINFO als je op zoek bent naar psychologische tests (OvidSP; voor PsycINFO filmpjes voor andere platforms zie het PsycINFO'sYoutube Channel). De onderstaande drie punten worden besproken in het filmpje.

1. Op zoek naar (informatie over) een bepaalde test: als je de naam van de test al weet, kan je dat in het Tests & Measurements field invullen (dit is het makkelijkste met behulp van het drop down menu in de Multi-Field Search). Als je na het zoeken op 'complete reference' klikt, zie je naam achter de het kopje 'Tests & Measurements' staan. De naam van een test komt hier terecht als de test ergens in het artikel genoemd wordt. Als het goed is, wordt dit gedaan door de mensen van de American Psychological Association (APA).

2. Op zoek naar de test zelf: bij sommige artikelen is de gebruikte test toegevoegd aan het artikel zelf. Dit maakt PsycINFO dus een hele interessante bron als je op zoek bent naar niet-commerciele tests. Je kan artikelen met toegevoegde testen vinden, als je in het Tests & Measurements veld de term Appended invult.
   
3. Moeite met gebruik van de juiste (spellings)variant? Je hebt vaak verschillende (spellings)varianten van een test. Literatuur met Tests die de 'The Big Five' meten, zou je bijvoorbeeld kunnen vinden met de volgende termen:
  • five factor personality inventory
  • fivefactor personality inventory
  • 5 factor personality inventory
  • five factor personality questionnaire
  • five factor personality model
Om zeker te weten dat je alle varianten te pakken hebt, kan je een kijkje nemen in de index onder de optie Search Fields. Als je achter 'Tests & Measurements' op het i-tje klikt kom je terecht in de index. Deze index somt alle woorden los op, in plaats van een phrase (Five-Factor Personality Inventory) Dit houdt in dat je ieder woord zult moeten uitpluizen op mogelijke varianten. Ongeacht of je wel of geen gebruik wilt maken van de zoekindex; het is wel verstandig om even goed na te denken over verschillende spellingvarianten en daar is deze tool toch wel handig bij; handmatig al je referenties doorbladeren kost aanzienlijk meer tijd. Het zoeken van de losse term 'personality' maakte me bijvoorbeeld alert op deze fout:

Als je moeite hebt met het vinden van de juiste spellingsvarianten ga dan vooral bij je informatiespecialist langs; dit is iets waar wij bij uitstek heel goed in zijn.

Wat niet in het filmpje staat...
Als je op zoekt ben naar Tests kan je ook nog gebruikmaken van de limit 'Tests & Measures' en de Librarian Toolkit.

4. Zoeken naar literatuur over de test. Bovenstaande opties vinden ook literatuur waar de test als een tool gebruikt wordt en geen doel op zich is. Als je bijvoorbeeld op zoek bent naar literatuur over de Positive and Negative Affect Scale, zal je ook het artikel over facebook vinden. Als je alleen geinteresseerd bent in de bespreking van de test zelf doe je er verstandig aan om de limit 'Tests & Measurements' aan te zetten.

Dit doe je als volgt:
Limits (click to expand) > Additional Limits >



5. Op zoek naar tests over een bepaald onderwerp. Als je nog niet weet welke test je wilt gaan gebruiken maar wel al weet welke meetpretentie (bijv. leesvaardigheid, angst, copingsvaardigheden etc.) je wilt gebruiken, dan is het handig om eerst op die termen te zoeken en dat vervolgens te combineren met enkele trefwoorden als 'test' en 'questionnaire'.
Wat je ook kan doen, is gebruikmaken van de Tests, Measures and Scales Search uit de Librarian Toolkit met daarin een kant en klaar zoekfilter met alle (31!) trefwoorden.

Support & Training (rechtsboven in je computerscherm) > Librarian Toolkit > Expert Searches > Psychology > Tests, measures and scales

Als je op het plusje klikt kan je zien hoe de Search eruit ziet (niet alle 31 zijn hier zichtbaar), en als je op 'Launch Ovid Expert Search' klikt, wordt de search automatisch uitgevoerd in PsycINFO en kan je de resultaten vervolgens combineren met het onderwerp waarin je geinteresseerd bent.

Gerelateerde Links
Zoeken naar Psychologische Tests - dl. 1 Klaar voor Gebruik
Zoeken naar Psychologische Tests - dl. 3 MMY, ETS en Google
Al mijn bronnen over testen (Delicious)